Gdy pomysłu nie macie co na obiad zrobić, zróbcie to, co my.
Wrzućcie wszystko do gara, powstanie pyszny gulasz ;) W zasadzie sam się robi,
makaron też i danie gotowe ;)
Składniki:
400 g karkówki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżka pieprzu białowieskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
1 puszka fasoli pinto wraz z zalewą
1 łyżka maki kukurydzianej
50 ml zimnej wody
300 g ulubionego makaronu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki.
Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Czosnek rozgniatamy i kroimy na mniejsze części.
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Mięso wrzucamy na gorący olej, obsmażamy. Dodajemy warzywa,
cebulę, smażymy przez kilka minut. Wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę, by „puścił’
aromat. Zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy pieprz białowieski. Gotujemy 30
min na średnim ogniu.
Groszek osączamy z zalewy. Dodajemy do dania z fasolą i jej
zalewą.
Gotujemy kilka minut.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do gulaszu,
zagotowujemy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz