czwartek, 14 marca 2019

Krupnik porowy

Pożywna zupa w bezmięsnym wydaniu. Aromat pieprzu białowieskiego wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami.















Składniki:

2 pory (białe części)
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
2 marchewki
4 ziemniaki
250 g drobiowych kabanosów
1 łyżka masła klarowanego
2 pomidory
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g kaszy jęczmiennej
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka pieprzu białowieskiego
sól, pieprz




Przygotowanie:




Pory kroimy w piórka.
Seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Marchew w pół talarki.
Kabanosy kroimy na małe kawałki.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w paski.
Natkę drobno siekamy.
Warzywa (bez pomidorów) i kabanosy smażymy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz białowieski, gotujemy około 15 min.
Po tym czasie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości.
Następnie dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze 10 min.

Na koniec wsypujemy natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz