Jeśli owocowy sezon w pełni, nie tylko zamykamy je w
słoikach. Od jakiegoś czasu pakujemy próżniowo i mrozimy. Postanowiliśmy zrobić
„swojską” galaretkę owocową. Zamiast cukru, użyliśmy ksylitolu.
Składniki:
500 g mrożonych czereśni
600 ml wody
1 łyżka ksylitolu
6 płatków żelatyny
Przygotowanie:
Owoce rozmrażamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Dzień
wcześniej rozmrozić w lodówce lub od razu wrzucić do zimnej wody i wolno
podgrzewać.
Owoce zagotowujemy w wodzie ( płynu powinno być około 500 ml
), ewentualnie dosładzamy ksylitolem.
Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, dodajemy do owoców
i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, przelewamy do salaterek lub innych
naczyń, schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz