poniedziałek, 11 marca 2019

Galaretka z czereśni


Jeśli owocowy sezon w pełni, nie tylko zamykamy je w słoikach. Od jakiegoś czasu pakujemy próżniowo i mrozimy. Postanowiliśmy zrobić „swojską” galaretkę owocową. Zamiast cukru, użyliśmy ksylitolu.










Składniki:

500 g mrożonych czereśni
600 ml wody
1 łyżka ksylitolu
6 płatków żelatyny


Przygotowanie:

Owoce rozmrażamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Dzień wcześniej rozmrozić w lodówce lub od razu wrzucić do zimnej wody i wolno podgrzewać.

Owoce zagotowujemy w wodzie ( płynu powinno być około 500 ml ), ewentualnie dosładzamy ksylitolem.
Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, przelewamy do salaterek lub innych naczyń, schładzamy.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza