Pyszna, hinduska propozycja na kalafior i ziemniaki. Przepis
porwany od Brioszki.
Składniki
- 1 mały kalafior
- 2 duże ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pasty chili
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i kroimy w paski.
Na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano smażymy ziemniaki.
Wyjmujemy na talerz.
Jeśli oleju jest mało, trochę dolewamy, rozgrzewamy.
Wrzucamy różyczki kalafiora. Podobnie jak ziemniaki, smażymy
na rumiano.
Kalafior przekładamy na talerz.
Następnie wrzucamy starty imbir i cebulę. Chwilę smażymy,
dodajemy pomidory, pastę, kurkumę, podlewamy wodą (około 200 ml). Całość
gotujemy pod przykryciem kilka minut.
Na patelnię wrzucamy warzywa, mieloną kolendrę i pół
łyżeczki garam masala.
Całość dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ( w razie
potrzeby, podlewamy wodą ). Wrzucamy groszek, pozostałą część mieszanki
przypraw, dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut ( do miękkości groszku).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz