piątek, 15 lutego 2019

Wołowina w cebuli i czosnku


I takie mięsiwo lubimy!












Składniki

  • 600 g wołowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 6 dużych cebul
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Wołowinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju.
      Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa razem z posiekanym czosnkiem, dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez kwadrans.
      Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
      Dusimy pod przykryciem przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
      Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z ziemniakami i ulubionymi surówkami.
      U nas koniecznie czerwone buraczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz