Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia
mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną
porcję.
Składniki
- 2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
- 2 łyżki czerwonego curry
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 100 g ryżu
- 100 g ananasa z puszki
- 1 banan
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
Przygotowanie
Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju.
Marynujemy przez 24 godziny.
Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z
pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.
Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.
Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz