czwartek, 14 lutego 2019

Karkówka curry z aromatycznym ryżem


Dla zagorzałych wielbicieli orientalnych smaków i połączenia mięsa z owocami. Najlepiej do tego nadadzą się naczynia żaroodporne na jedną porcję.












Składniki

  • 2 plastry karkówki wieprzowej po 150 g
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g ryżu
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 banan
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól

    Przygotowanie


    1. Plastry karkówki oprószamy solą, obtaczamy w curry i oleju. Marynujemy przez 24 godziny.

      Ryż gotujemy we wrzątku przez 10 min, odcedzamy mieszamy z pokrojonym w kostkę ananasem. Układamy na dno naczynia po ½ porcji.
      Na ryż kładziemy po ½ banana skropionego sokiem z limonki.
      Obok kładziemy mięso, na wierzch ćwiartki cebulki.
      Całość zapiekamy około 2 godzin w temperaturze 120°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz