Proste danie, niebanalny smak.
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 3 cebule
- 1 łyżka masła koziego
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 strąka zielonej papryki
- 330 ml soku pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do
miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym
wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy
pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem
pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio
wymieszaną z wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień.
Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas
mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz