wtorek, 5 lutego 2019

Kluski ziemniaczane w pysznym sosie


Proste danie, niebanalny smak. 












Składniki


  • 700 g ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła koziego
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka zielonej papryki
  • 330 ml soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
      Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy.

      W tym czasie przygotowujemy sos:

      Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną z wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień.
      Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas mieszając.
      Doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz