wtorek, 8 stycznia 2019

Zupa pomidorowo-ogórkowa z makaronem


Kolejne połączenie, które naszym zdaniem wyszło bardzo smaczne. Pewnie jak zwykle nie odbędzie się bez hejtu, wyrzutów, pouczeń…Ale do ‘jasnej Anielki’ co, kogo obchodzi? Nie podoba się, jesteście wytrawnymi znawcami, to może lepiej nie udzielajcie się. Wiele osób ma coś do powiedzenia, my również. Z małą różnicą, my działamy, Wy siedzicie i nic nie robicie! Łatwo krytykować, bardzo łatwo. Wziąć się do roboty, znacznie trudniej.












Składniki

  • 500 g udek z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 2 łyżki pasty rosołowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • makaron
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień, gotujemy ze dwa kwadranse. Mięso usuwamy. Usuwamy szumowiny, dodajemy obrane marchewki, związany por, pietruszkę, seler, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, estragon, pastę rosołową, gotujemy pod przykryciem do miękkości marchewki. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy na mniejsze kawałki, podobnie pietruszkę i seler. Wrzucamy z powrotem do wywaru, razem z obranym i pokrojonym ogórkiem.
      Wlewamy sok, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
      Można zabielić śmietaną.


2 komentarze: