Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę
namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc
zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie
przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak
zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób.
Składniki
- 1, 2 kg łopatki wieprzowej
- Marynata:
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- 1 liść kaffiru (opcjonalnie sparzona, starta skórka z limonki)
- Pozostałe składniki do duszenia mięsa:
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 litr gorącego bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy marynatę.
Wszystkie składniki zagotowujemy (około 1,5 l wody), studzimy.
Mięso nakłuwamy, przekładamy do marynaty na dwa dni. Co
kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego
przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie.
Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60
min w temperaturze 200°C.
Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Skrawki zostawiamy,
jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry.
W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, kładziemy plastry,
smażymy chwilę na jednej, jak i na drugiej stronie. Następnie zalewamy gorącym
bulionem wołowym. Dodajemy liście i ziele, zmniejszamy płomień i dusimy pod
przykryciem około 3 godzin.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do
całości, delikatnie mieszamy i dusimy około 20 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz