niedziela, 6 stycznia 2019

Bigos z brukselki


Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy te małe kapustki. Gdyby wystarczało nam cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny.













Składniki

  • 150 g wędzonego podgardla wieprzowego
  • 100 g ścinek z wędlin
  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 200 g mrożonych borowików
  • 600 g brukselki
  • 2 marchewki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek)
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie



    1. Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy tłuszcz.
      Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam odpowiadają.
      Grzyby kroimy w kostkę.
      Marchewki obieramy i kroimy w talarki.
      Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe kroimy na pół.
      Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym (w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek i lubczyk.
      Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości brukselki.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza