Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy te małe kapustki. Gdyby
wystarczało nam cierpliwości, to nawet gołąbki byśmy zrobili. Tym razem
wpadliśmy na pomysł zrobienia bigosu. Wyszedł niebiańsko smaczny.
Składniki
- 150 g wędzonego podgardla wieprzowego
- 100 g ścinek z wędlin
- 200 g łopatki wieprzowej
- 200 g mrożonych borowików
- 600 g brukselki
- 2 marchewki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 600 ml bulionu warzywnego ( u nas 2 łyżki pasty bulionowej i wrzątek)
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Podgardle kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy
tłuszcz.
Ścinki i mięso kroimy na kawałki takie, jakie nam
odpowiadają.
Grzyby kroimy w kostkę.
Marchewki obieramy i kroimy w talarki.
Brukselkę oczyszczamy, usuwamy nadwiędnięte listki. Większe
kroimy na pół.
Do garnka wrzucamy mięso ze ścinkami oraz marchew. Smażymy
kilka minut. Dodajemy grzyby, smażymy przez kwadrans lub dłużej. W zależności
ile wody w sobie mają. Dodajemy brukselki, zalewamy gorącym bulionem warzywnym
(w trakcie podlewamy wodą) i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wsypujemy kminek
i lubczyk.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości
brukselki.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz