czwartek, 17 stycznia 2019

Makaron po tajsku


Kuchnia tajska zauroczyła nas nie tylko tym, że szybko możemy ją popełnić. Te smaki są tak proste, jednocześnie tak wyrafinowane <3 Boskość po prostu!












Składniki


  • 400 g schabu wieprzowego
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 garść grzybów mun
  • 1 por (biała część)
  • 100 g pędów bambusa
  • 200 g makaronu chow mein
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso kroimy w tzw. zapałkę.
      Papryki kroimy w paski.
      Grzyby mun, uprzednio gotowane, kroimy w paski.
      Por kroimy w piórka.
      Pędy bambusa osączamy i kroimy w zapałkę.
      Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

      W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy wszystkie składniki, lekko podlewając sosem sojowym.
      Po kilku minutach dodajemy cukier, chwilę smażymy, cały czas mieszając, pod koniec dodajemy sos ostrygowy.
      Do całości wrzucamy makaron, delikatnie mieszamy.
      Mąkę mieszamy z wodą (niewielka ilość), dodajemy do potrawy, mieszamy do całkowitego połączenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Posypujemy posiekanym szczypiorem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza