sobota, 26 stycznia 2019

Bigos z czerwonej kapusty


To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem…














Składniki

  • 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe)
  • 200 g fileta z kaczki
  • 300 g gęsiny
  • 1 garść suszonych podgrzybków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 200 g cukinii
  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz