To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw
na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem…
Składniki
- 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe)
- 200 g fileta z kaczki
- 300 g gęsiny
- 1 garść suszonych podgrzybków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 500 ml bulionu mięsnego
- 1/2 litra passaty pomidorowej
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 3 liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 200 g cukinii
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą
(około 3 litry),
dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy,
zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie
usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do
drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup,
rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby
suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na
średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę
czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod
przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz