sobota, 15 grudnia 2018

Zupa cebulowa w pomidorach


Przed świętami czyszczenie lodówki. Wyszło pysznie <3













Składniki

  • 500 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 pętka kiełbasy ze świniobicia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki pasty rosołowej
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebule obieramy, kroimy w piórka.
      Czosnek obieramy, rozgniatamy.
      Marchew obieramy, kroimy w talarki.
      Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
      Kiełbasę kroimy w talarki.
      Wszystko wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy od przykryciem przez kwadrans.
      Dodajemy 2 łyżki pasty rosołowej (patrz kostka rosołowa), zalewamy 1,5 l wrzątku, gotujemy kolejny kwadrans, bez przykrycia. Następnie dodajemy passatę, suszone pomidory, zagotowujemy.
      Całość doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz