Lenistwo czasami wdaje się we znaki, a jeść coś tak pysznego
jak krokiety, chce się. No to pogłówkowaliśmy i oto są. Krokiety bez
naleśników. Oczywiście z obiadu sprzed dnia.
Składniki
- 500 g ugotowanych żołądków drobiowych
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- 200 ml rosołu drobiowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ugotowane żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Razem z
pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą smażymy na rozgrzanym oleju.
Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, dodajemy rosół i dusimy pod
przykryciem do miękkości kapusty.
Tak przygotowany farsz studzimy, 1/3 mielimy, dodajemy z
powrotem do farszu, wbijamy 1 jajko, wsypujemy bułkę, do smaku doprawiamy solą
i pieprzem.
Formujemy krokiety, obtaczamy w mące, rozkłóconych jajkach z
dodatkiem soli, pieprzu i papryki, następnie w bułce tartej. Smażymy na
rozgrzanym oleju.
Podajemy z barszczem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz