środa, 5 września 2018

Schab z kością duszony w mleku

Przepis zainspirowany Kuchennymi Rewolucjami.










Składniki

  • schab z kością dwa kotlety
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Kotlety schabowe z kością obsmażyłem na maśle z dodatkiem oleju. Po zrumienieniu wyjąłem i odłożyłem.
      W osobnym garnku wlałem mleko, dodałem zmiażdżony czosnek i inne przyprawy, zagotowałem.

      Mięso oprószyłem solą i pieprzem. Do gotującego się mleka włożyłem obsmażony schab. Dusiłem pod przykryciem ok. 2 godzin.

      Sos odparowałem, aż zrobił się zawiesisty i gęsty. Doprawiłem do smaku przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz