sobota, 15 września 2018

Gołąbki z przepysznym farszem


Kochamy gołąbki, a Wy? No to chwytajcie za kapuchę i działajcie. Ostatnimi czasy, wielkim odkryciem jest dla nas kapusta coolwrap. Ma liście idealnie nadające się do gołąbków. Szerokie, jędrne i plastyczne. Z jednej takiej kapusty zrobiliśmy 3 dania, dla 4 osób. W sumie, to dwa dania główne i surówka ;) Przekonaliśmy?









Składniki

  • 10 liści kapusty coolwrap
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 250 g ryżu
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Z kapusty wycinamy głąb, odrywamy 10 zewnętrznych liści. Pozostałą kapustę dzielimy na pół, przyda się do pozostałych przepisów ;)

      Oddzielone liście sparzamy we wrzątku, studzimy. Przy pomocy ostrego nożyka, usuwamy zgrubiałą część liścia.

      Ryż gotujemy kilka minut krócej niż podane jest to na opakowaniu. Odcedzamy.

      Mięsa, poszatkowaną kapustę kiszoną, ryż, koncentrat pomidorowy, koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem.

      Na każdy liść układamy farsz i zawijamy w tzw. roladkę.

      Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem przez 100 min. w temperaturze 180°C.

      Podajemy z ulubionym sosem. U nas była to śmietana ;)

4 komentarze:

  1. A gdzie ten ryż ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za spostrzegawczość ;) Już uzupełniamy ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oooo <3 Cudo <3 Mamy ulubionego dostawcę pieczarek, zawsze świeże i przepyszne <3 Ostatnimi czasy brązowe pieczarki są dla nas faworytem ;)

      Usuń