piątek, 24 sierpnia 2018

Żeberka pieczone w brzoskwiniach


Lubicie mięsiwo na słodko? My bardzo, choć jeszcze parę lat temu nawet nie pomyślelibyśmy o takim połączeniu.











Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g brzoskwiń
  • 1 cebula
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem.

      Brzoskwinie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy razem z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem, sosem i miodem. Żeberka mieszamy z powstałym sosem. Całość przekładamy do brytfanny i pieczemy pod przykryciem około godziny w 180°C.

2 komentarze: