piątek, 24 sierpnia 2018

Marmolada gruszkowa

Sezon gruszkowy w tym roku otwarty wcześniej. Dostaliśmy sporą dostawę gruszek od rodziny. Trzeba było je jakoś zagospodarować. Zrobiliśmy to na trzy sposoby. To trzeci z nich.












Składniki

  • 2 kg gruszek
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 2 galaretki wiśniowe ( opcjonalnie )

    Przygotowanie

    1. Gruszki obrałem, pokroiłem na małe kawałki, przełożyłem do rondla, dodałem 250 ml wody jeśli mamy gruszki twarde ), gotowałem pół godziny, dodałem cukier, często mieszałem.
      Pod koniec gotowania dodałem sok z cytryny. Gdy marmolada zgęstniała, dodałem dwie galaretki wiśniowe ( można pominąć ). Gorącą marmoladę przełożyłem do słoików, odwróciłem dnem do góry. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz