Gdy nie wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie
tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i
bardzo sycąca.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 500 g szpecli
- 500 jabłek
- 2 sztuki kory cynamonu
- 200 ml śmietanki 40%
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- kilka plastrów szynki konserwowej
- kilka plastrów wędzonego sera
- cukier trzcinowy
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy
przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy.
Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem.
Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko,
oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy
masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C.
Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i
zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C, przed końcem
posypujemy startym parmezanem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz