piątek, 3 sierpnia 2018

Zapiekanka z jabłkami


Gdy nie wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca.











Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g szpecli
  • 500 jabłek
  • 2 sztuki kory cynamonu
  • 200 ml śmietanki 40%
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • kilka plastrów szynki konserwowej
  • kilka plastrów wędzonego sera
  • cukier trzcinowy
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem.
      Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy.
      Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C.
      Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
      Na masę ziemniaczaną kładziemy szynkę, ser, makaron i zalewamy masą jabłkową. Całość zapiekamy 30 min w temperaturze 190°C, przed końcem posypujemy startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza