czwartek, 2 sierpnia 2018

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Wielbiciele buraczków będą na TAK.












Składniki

  • 500 g czerwonych buraczków
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

    Przygotowanie


    1. Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki.
      Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki.

      Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem.

      Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem.

      Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy.

2 komentarze: