niedziela, 5 sierpnia 2018

Ketchup z cukinii


Niesamowicie smaczny, prosty w wykonaniu.











Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kg cukru
  • 6 łyżeczek soli
  • 125 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 195 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

    Przygotowanie


    1. Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Następnie odciskamy z płynu, dodajemy cukier i ocet, gotujemy pół godziny na małym ogniu.
      Paprykę i cebulę miksujemy.
      Do cukinii dodajemy zmiksowane warzywa, obie papryki, gotujemy 10 min.
      Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i curry. Przekładamy do słoiczków, Zapiekamy w 130°C od zimnego piekarnika, przez 35 min.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza