Tego leczo trochę nam się narobiło. Postanowiliśmy zrobić z
niego nową, równie pyszną potrawę.
\
Składniki
- 1 cukinia (400-500 g)
- 1 kabaczek (400-500 g)
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk papryki żółtej
- 250 g pieczarek
- 250 g fasolki szparagowej żółtej
- 250 g parówek wieprzowych
- 1 duża marchew
- 500 g pomidorów
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 ząbki czosnku
- 4 krople sosu tabasco
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 400 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie więcej)
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę.
Papryki w paski.
Pieczarki na plasterki.
Fasolkę na 2-3
cm kawałki.
Parówki na plasterki.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pomidory parzymy, usuwamy skórę, kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew
i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod
koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy,
dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem
do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek
i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do
momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko
studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego.
Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do
miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem.
-
Moim zdaniem jest to bardzo dobry blog do oglądania.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń