wtorek, 19 czerwca 2018

Tarta z porami

Danie z kuchni francuskiej.











Składniki

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • Nadzienie : 4 pory
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki śmietanki 36 %
  • 150 g sera camembert
  • 1 jajko
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • pieprz kajeński
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Ciasto wyłożyłem na formę na tartę, odciąłem wystające brzegi. Białe i jasnozielone części porów, pokroiłem w talarki. Usmażyłem na maśle, aż zmiękły ( ok. 15 minut ). Doprawiłem solą i pieprzem, odstawiłem.
      Zagotowałem śmietanę, dodałem pokrojony ser camembert. Mieszałem, aż ser się roztopił.
      Przestudziłem, dodałem jajko, przyprawiłem pieprzem kajeńskim i gałką.
      Ciasto posypałem parmezanem, rozłożyłem na nim pory, polałem sosem serowym. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz