środa, 20 czerwca 2018

Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym


Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.









Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 200-250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 kulki mozzarelli
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • bazylia świeża
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. C
      Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę, dokładnie wyrabiamy z mąką.
      Ser kroimy na paluszki 5 cm X 1cm.
      Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i podajemy z sosem.

      Przygotowujemy sos.
      W rondelku robimy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu  ,kiedy sos zrobi się gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz