Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;)
Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych.
Składniki
- 750 g ziemniaków
- 200-250 g mąki ziemniaczanej
- 2 kulki mozzarelli
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 180 g koncentratu pomidorowego
- 600 ml bulionu warzywnego
- bazylia świeża
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie
C
Ziemniaki obieramy i gotujemy do
miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez praskę,
dokładnie wyrabiamy z mąką.
Ser kroimy na paluszki 5 cm X 1cm.
Następnie formujemy kulki, spłaszczamy i układamy kawałek sera. Owijamy. Gotujemy w osolonym
wrzątku 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy i
podajemy z sosem.
Przygotowujemy sos.
W rondelku robimy zasmażkę z masła i
mąki. Dodajemy przecier pomidorowy i chwilę smażymy. Całość cały czas mieszamy
i dodajemy bulion. Podgrzewamy do momentu ,kiedy sos zrobi się
gęstszy. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dodajemy posiekaną
bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz