piątek, 18 maja 2018

Zupa UNNNMS


Bardzo smaczna i delikatna zupa, która podobnie jak rosół w niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca.










Składniki

  • 1 głąb brokułu
  • 200 g łodyg białych szparagów
  • 3 młode marchewki
  • 1 pomarańczowa papryka
  • por (biała część)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 3 łyżki ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. B
      Głąb z brokułu, końcówki ze szparagów (obrane) i marchew, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Paprykę kroimy w paski.
      Polędwiczki z kurczaka, kroimy na paski.
      Na rozgrzany olej połączony ze masłem, wrzucamy mięso, lekko podsmażamy, z każdej strony.
      Następnie dodajemy warzywa, dusimy kilka chwil pod przykryciem, często mieszając.
      Gorącym bulionem zalewamy warzywa, dodajemy ryż, gotujemy przez kwadrans.
      5 min przed końcem dodajemy paprykę, która będzie idealnie komponować się z całością.
      Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz