Bardzo smaczna i delikatna zupa, która podobnie jak rosół w
niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już
rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego?
Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca.
Składniki
- 1 głąb brokułu
- 200 g łodyg białych szparagów
- 3 młode marchewki
- 1 pomarańczowa papryka
- por (biała część)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 300 g polędwiczek z piersi kurczaka
- 3 łyżki ryżu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
B
Głąb z brokułu, końcówki ze szparagów (obrane) i marchew,
ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Paprykę kroimy w paski.
Polędwiczki z kurczaka, kroimy na paski.
Na rozgrzany olej połączony ze masłem, wrzucamy mięso, lekko
podsmażamy, z każdej strony.
Następnie dodajemy warzywa, dusimy kilka chwil pod
przykryciem, często mieszając.
Gorącym bulionem zalewamy warzywa, dodajemy ryż, gotujemy
przez kwadrans.
5 min przed końcem dodajemy paprykę, która będzie idealnie
komponować się z całością.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz