środa, 11 kwietnia 2018

Surówka z roszponki, gruszki i papryki


Bardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski.









Składniki


  • 1 opakowanie roszponki
  • 2 szalotki
  • 6 mini papryczek słodkich
  • 1 gruszka nashi
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 75 ml oleju ryżowego
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Papryczki kroimy na plasterki.
      Szalotki kroimy w piórka.
      Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki.
      Papryczki, szalotki i kruszkę mieszamy.
      Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Ziarna prażymy na suchej patelni.
      Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza