sobota, 14 kwietnia 2018

Mięsna zapiekanka z maniokiem


No i posmakował nam ten maniok. Postanowiliśmy zrobić z niego zapiekankę mięsną, która wyszła naprawdę wyśmienicie. W mniejszych formach do pieczenia wygląda jak suflet, po czym lekko opada. Skórka jest chrupiąca, wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia.








Składniki

  • 700-800 g bulw manioku
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół.

      Mięso dzielimy na 4 części.

      W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree.

      Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza