Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz