sobota, 14 kwietnia 2018

Karczochy po rzymsku

Kuchnia włoska.









Składniki

  • 6 karczochów
  • 6 jajek
  • 3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • masło

    Przygotowanie

    1. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. 
      Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
      Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
      Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
      Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
      Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz