wtorek, 10 kwietnia 2018

Bażant z figami

Mięso dzikich ptaków troszkę inaczej smakuje. Ale warto spróbować. Wtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat.












Składniki

  • bażant ( u nas mrożony )
  • 6 plasterków boczku wędzonego
  • 200 g upieczonych buraczków
  • gałązka tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 3 świeże figi
  • 150 g suszonych fig
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki, tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem kilka fig i plastrów buraczków, zmiksowałem je, dodałem do sosu. Bażanta przełożyłem na paterę, dodałem pokrojone w ósemki świeże figi, sos, doprawiłem. Podałem z bagietką.

2 komentarze: