piątek, 2 lutego 2018

Żeberka z groszkiem



Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni. Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.









Składniki

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki do śmietany
  • 1 łyżka mąki do oprószenia
  • 1 puszka groszku konserwowego (400 g)
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na porcje.
      Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka, podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku, wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i zasmażana kapusta kiszona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz