Wielbiciele tradycyjnej kuchni będą bardzo zadowoleni.
Lubimy łączyć smaki, style, tekstury, kuchnie. Dla nas to przyjemność i zabawa.
Składniki
- 1 kg wieprzowych żeberek
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu wieprzowego
- 1 łyżeczka estragonu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki do śmietany
- 1 łyżka mąki do oprószenia
- 1 puszka groszku konserwowego (400 g)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na
porcje.
Na rozgrzanym smalcu szklimy cebulę, dodajemy żeberka,
podsmażamy i lekko oprószamy solą, pieprzem i mąką. Całość smażymy jeszcze chwilę,
po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dolewamy zalewę z groszku,
wsypujemy estragon i dusimy 40 min (pod przykryciem), na wolnym ogniu. Następnie
dodajemy groszek, śmietanę wymieszaną z mąką, którą hartujemy uprzednio z
sosem. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy (nie gotujemy) by sos zgęstniał.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas ziemniaki z wody i
zasmażana kapusta kiszona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz