piątek, 23 lutego 2018

Buraki na ciepło

Po prostu świetne są! Nie, że przechwalamy i zachwalamy się…po prostu uwielbiamy <3 I jeszcze bardzo zachęcamy! Pieczcie przy okazji…mogą „stać” kilka dni w lodówce…u nas to nie zdarza się :P więc kilka kilogramów można zawsze w słoiki zrobić.








Składniki

  • 1 kg buraków
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sezamu
  • 50 ml octu ryżowego

    Przygotowanie

    1. Buraki obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem i przyprawami, układamy na blaszce i zapiekamy 40 min w temperaturze 180°C.

      No i tak zrobiliśmy, i zostało… więc

      Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy buraki, posiekany czosnek i sezam. Lekko podsuszamy w occie ryżowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz