niedziela, 28 stycznia 2018

Zupa Laksa

Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem. Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. 







Składniki

  • 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej)
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 180 g tofu
  • 200 g makaronu Udon
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ogórek
  • świeża kolendra
  • limonka

    Przygotowanie

    1. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

      Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając.
      Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki limonki oraz pokrojone w kostkę, tofu.


3 komentarze:

  1. Jak ja dawno nie jadłam laksy...
    Wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja się przyznam, że nigdy takiej zupy nie jadłam ;)
    wygląda jednak bardzo pysznie, więc chyba pora zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam szczerze ze nie znam, ale wyglada tak zachęcająco ze zjadłabym w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń