Francuski przysmak z chrupiącym kurczakiem <3
Składniki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 1/4 papryki żółtej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- bazylia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- Mięso:
- 500 g udek z kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tabasco
- Sól, pieprz
- 1 łyżka majonezu
- Dodatkowo:
- Bagietka
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie
obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły.
Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule
siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie
warzywa.
Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy
pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki
i tymiankiem. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie
układamy mięso.
Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed
końcem pieczenia, można włączyć termoobieg.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz