wtorek, 30 stycznia 2018

Kurczak pieczony na ratatouille

Francuski przysmak z chrupiącym kurczakiem <3









Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki zielonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • tymianek
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • Mięso:
  • 500 g udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tabasco
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • Dodatkowo: 
  • Bagietka

    Przygotowanie

    1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
      Przyprawy i sos łączymy ze sobą, dodajemy majonez, dokładnie obtaczamy mięso. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, by smaki się przegryzły.

      Warzywa myjemy, bakłażana kroimy na plasterki. Cebule siekamy, papryki kroimy w paski. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa.
      Pomidory zparzamy, kroimy w kostkę. Czosnek siekamy, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie mieszamy z bazylią, natką pietruszki i tymiankiem.  Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nie układamy mięso.
      Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 200°C. Kilka minut przed końcem pieczenia, można włączyć termoobieg.
      Podajemy z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz