niedziela, 17 grudnia 2017

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym



Podpatrzona na blogu Kardamonovy <3 Grzyby, choć to pieczarki, smakują wybornie w serowym towarzystwie.










Składniki

250 g brązowych pieczarek
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka masła
100 g niebieskiego sera pleśniowego
2 łyżki kaszy pęczak
1,5 l wrzątku
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Dodajemy marchew, pietruszkę i seler (można pokroić w kostkę …tekstura ulubiona) . Pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kaszę i smażymy na maśle.
Następnie do całości dodajemy ser, dusimy pod przykryciem 10 min, zalewamy wrzątkiem o gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz