sobota, 9 grudnia 2017

Parzybroda na pieczonym kurczaku



Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób.









Składniki

300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka
1 łyżka smalcu z gęsi
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
4-5 ziemniaków średniej wielkości
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 l wrzątku
kapusta pekińska (około 1 kg) 
1 mała puszka groszku konserwowego
koperek
kminek mielony
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy (około 10-12 min, ciągle mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min.
Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz