Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy
wykorzystać go w ten sposób.
Składniki
300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka1 łyżka smalcu z gęsi
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 cebula
4-5 ziemniaków średniej wielkości
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 l wrzątku
kapusta pekińska (około 1 kg)
1 mała puszka groszku konserwowego
koperek
kminek mielony
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy (około 10-12 min, ciągle
mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki,
posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i
pieprzem.
Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym
ogniu 10 min.
Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy
do zupy, gotujemy do miękkości kapusty.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz