Bardzo lubimy takie treściwe zupy. Są mega sycące i
rozgrzewające, a ich aromat uzależnia ;)
Składniki
300 g wołowiny (u nas łopatka)2 łyżki oleju
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 kawałek białej części pora
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 l wrzątku
4-5 ziemniaków
90 g koncentratu pomidorowego
250 g boczniaków
2 ogórki kiszone
1 czerwona papryka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka mielonego kminku
1 mała puszka czerwonej fasoli
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy
pokrojone jarzyny, por w piórka, czosnek, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy,
dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 1,5 godziny.
Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat
pomidorowy, pokrojone na plasterki ogórki, pokrojone w paski boczniaki i paprykę,
paprykę ostrą, słodką, kminek. Gotujemy 45 min. 20 min przed końcem gotowania,
dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i
majerankiem.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń