piątek, 20 października 2017

Zupa z brukselką i makaronem



Jak tylko zobaczyliśmy fotę i składniki…od razu zapragnęliśmy brukselkowej <3 <3 Kardamonovy zdecydowanie trafia w nasze kubki smakowe i intelektualne ;)








Składniki

500 g brukselki
2 l wrzątku
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
koperek
2 łyżki słodkiej śmietany
drobny makaron
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju  na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
Podajemy z drobnym makaronem.






1 komentarz: