Jak tylko zobaczyliśmy fotę i składniki…od razu
zapragnęliśmy brukselkowej <3 <3 Kardamonovy zdecydowanie trafia w nasze
kubki smakowe i intelektualne ;)
Składniki
500 g brukselki2 l wrzątku
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
koperek
2 łyżki słodkiej śmietany
drobny makaron
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy
na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka
minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy
do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany
koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
Podajemy z drobnym makaronem.
Uwielbiam <3 Prezentuje się niezwykle smakowicie :) :)
OdpowiedzUsuń