Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym
Przepis wg Agaty Wojdy
Składniki
-
700 g
mielonej wołowiny
-
300 g
mielonej wieprzowiny
-
1 jajko
-
pół
łyżeczki suszonego oregano
-
150 g
sera feta
-
sól
-
pieprz
-
2
średnie cebule
-
3 kromki
pieczywa tostowego
-
150 ml
czerwonego wytrawnego wina
-
Sos : 6
łyżek oliwy
-
1 starta
marchewka
-
2
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
-
3 puszki
pomidorów pelati ( po 400 g )
-
1 łyżka
płynnego miodu
-
płaska
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Przygotowanie
Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem.
W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem.
Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta
pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki,
pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich
stron, uformowałem kulki.
Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy,
wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i
posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty.
Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25
minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą,
pieprzem i skórką z pomarańczy.
Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na
złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu,
dusiłem na małym ogniu ok. 15 minut.
Podałem z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz