Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym
Przepis wg Agaty Wojdy 
Składniki
- 
                        
                                                                700 g 
mielonej wołowiny                                                    
                    
- 
                        
                                                                300 g 
mielonej wieprzowiny                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 jajko                                                    
                    
- 
                        
                                                                pół 
łyżeczki suszonego oregano                                              
      
                    
- 
                        
                                                                150 g 
sera feta                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                     
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 
średnie cebule                                                    
                    
- 
                        
                                                                3 kromki
 pieczywa tostowego                                                    
                    
- 
                        
                                                                150 ml 
czerwonego wytrawnego wina                                              
      
                    
- 
                        
                                                                Sos : 6 
łyżek oliwy                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 starta
 marchewka                                                    
                    
- 
                        
                                                                2  
przeciśnięte przez praskę  ząbki czosnku                                
                    
                    
- 
                        
                                                                3 puszki
 pomidorów pelati ( po 400 g )                                          
          
                    
- 
                        
                                                                1 łyżka 
płynnego miodu                                                    
                    
- 
                        
                                                                płaska 
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy                                    
                
 
 
Przygotowanie
 Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem.
 W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem.
 Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta 
pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, 
pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich 
stron, uformowałem kulki.
 Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, 
wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i 
posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty.
 Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 
minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, 
pieprzem i skórką z pomarańczy.
 Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na 
złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu, 
dusiłem na małym ogniu ok. 15 minut.
 Podałem z ryżem.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz