poniedziałek, 23 października 2017

Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym

Przepis wg Agaty Wojdy 








Składniki

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 150 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie cebule
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Sos : 6 łyżek oliwy
  • 1 starta marchewka
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 3 puszki pomidorów pelati ( po 400 g )
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

     

     

    Przygotowanie

      Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem.
    W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem.
    Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek, włożyłem ser, zlepiłem ze wszystkich stron, uformowałem kulki.
    Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty.
    Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, pieprzem i skórką z pomarańczy.
    Na patelni rozgrzałem pozostałą część oliwy, obsmażyłem klopsiki na złoto ze wszystkich stron. Odsączone z tłuszczu przełożyłem do sosu, dusiłem na małym ogniu ok. 15 minut.
    Podałem z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz