Okra zapiekana z mielonym mięsem
Zapiekanka z okrą, mało znanym w Polsce warzywem.
Składniki
-
750 g
strąków okry
-
75 g masła
-
2 cebule
-
2 ząbki
czosnku
-
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
sól
-
1
łyżeczka ziaren kolendry
-
pół
łyżeczki kminu rzymskiego
-
pół
łyżeczki suszonego tymianku
-
500 g
mielonej wołowiny
-
100 g
koncentratu pomidorowego
-
400 ml
bulionu jarzynowego lub wołowego
-
masło do
wysmarowania formy
Przygotowanie
Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem,
uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w
rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie
wyjąłem ją z rondla.
Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.
Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu
podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem
pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem
wszystko przez 10 minut.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek
wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem
je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym
bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz