czwartek, 10 sierpnia 2017

Okra zapiekana z mielonym mięsem

Zapiekanka z okrą, mało znanym w Polsce warzywem. 








Składniki

  • 750 g strąków okry
  • 75 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g mielonej wołowiny
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego
  • masło do wysmarowania formy

     

     

    Przygotowanie

      Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla.

    Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.

    Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.

    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
    Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz