czwartek, 1 czerwca 2017

Ziemniaki po neapolitańsku

Kuchnia włoska. 









Składniki

  • 6 szt ziemniaków średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 g filetów anchois w oleju
  • łyżka kaparów
  • jabłuszka kaparów do dekoracji
  • pomidory w puszce, całe, 400 g
  • 1 łyżka bułki tartej

     

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry.
    Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois, kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą oliwy, posypałem tartą bułką.
    Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz