Ziemniaki po neapolitańsku
Kuchnia włoska.
Składniki
-
6 szt
ziemniaków średniej wielkości
-
2 ząbki
czosnku
-
natka
pietruszki
-
4 łyżki
oliwy
-
świeżo
mielony pieprz
-
100 g
filetów anchois w oleju
-
łyżka
kaparów
-
jabłuszka kaparów do dekoracji
-
pomidory
w puszce, całe, 400 g
-
1 łyżka
bułki tartej
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem w mundurkach. Czosnek i natkę drobno posiekałem. Ostudzone ziemniaki obrałem, pokroiłem w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarowałem łyżką oliwy. Warstwowo ułożyłem
składniki : ziemniaki, pieprz, natka z czosnkiem, filety anchois,
kapary, pomidory odcedzone pokrojone w paski. Wszystko polałem resztą
oliwy, posypałem tartą bułką.
Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz