piątek, 2 czerwca 2017

Sałatka z wędzonym kurczakiem i truskawkami

Sezon truskawkowy. Uwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę. 








Składniki

  • wędzona pierś kurczaka
  • 300 g szpinaku
  • 200 g sera pleśniowego, łagodnego
  • ok. 10 truskawek
  • orzeszki piniowe
  • Sos: 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody mineralnej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta pieprzu

     

     

    Przygotowanie

      Umyłem szpinak i truskawki. Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem.
    Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz