środa, 28 czerwca 2017

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego

Składniki sezonowe, sałatka wiosenna. 









Składniki

  • sok z jednej cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • płaska łyżka płynnego miodu
  • 2 kalarepki
  • łyżka pestek czarnuszki
  • długi ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • 10 szt dużych truskawek
  • 200 g bałkańskiego sera koziego ( może być feta )
  • garść oderwanych listków koperku

     

     

    Przygotowanie

      Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz.

    Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę.
    Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki.
    Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem, rzodkiewkami i truskawkami.
    Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz