Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i sera koziego
Składniki sezonowe, sałatka wiosenna.
Składniki
-
sok z
jednej cytryny
-
7 łyżek
oliwy
-
płaska
łyżka płynnego miodu
-
2 kalarepki
-
łyżka
pestek czarnuszki
-
długi ogórek
-
pęczek
rzodkiewek
-
10 szt
dużych truskawek
-
200 g
bałkańskiego sera koziego ( może być feta )
-
garść
oderwanych listków koperku
Przygotowanie
Sos : połączyłem sok z cytryny, miód, sól, pieprz.
Kalarepkę obrałem, pokroiłem 1,5 cm kostkę, wymieszałem z sosem, dodałem czarnuszkę.
Ogórka przekroiłem na pół, usunąłem pestki, pokroiłem w podobne do kalarepki kawałki.
Rzodkiewkę pokroiłem w cienkie plasterki. Truskawki podzieliłem na
ósemki, ser pokroiłem w kostkę. Wymieszałem kalarepkę z ogórkiem,
rzodkiewkami i truskawkami.
Wyłożyłem na talerz, posypałem kawałkami sera i koprem. Podałem natychmiast, lekko wymieszane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz