poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kanapka ogórkowa z tuńczykiem

Alternatywa dla tradycyjnych kanapek z pieczywa 








Składniki

  • 2 świeże ogórki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół pęczka natki z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka czarnych oliwek bez pestek

     

     

    Przygotowanie

      Ogórki umyłem, przeciąłem na pół, odciąłem końcówki, usunąłem pestki, delikatnie wydrążyłem. Z jednej połówki odciąłem cienki plaster, aby kanapka nie przewróciła się na talerzu.

    Tuńczyka osączyłem, delikatnie rozdzieliłem, wymieszałem z majonezem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką. Doprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu.

    Na dolną część ogórka nałożyłem trochę tuńczyka, przeciętne na połówki pomidorki i przekrojone oliwki. Przykryłem to odrobiną tuńczyka i drugą częścią ogórka.

1 komentarz: