Kanapka ogórkowa z tuńczykiem
Alternatywa dla tradycyjnych kanapek z pieczywa
Składniki
-
2 świeże
ogórki
-
puszka
tuńczyka w sosie własnym
-
2-3
łyżki majonezu
-
1 ząbek
czosnku
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
pół
pęczka natki z pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
pomidorki koktajlowe
-
kilka
czarnych oliwek bez pestek
Przygotowanie
Ogórki umyłem, przeciąłem na pół, odciąłem końcówki, usunąłem
pestki, delikatnie wydrążyłem. Z jednej połówki odciąłem cienki plaster,
aby kanapka nie przewróciła się na talerzu.
Tuńczyka osączyłem, delikatnie rozdzieliłem, wymieszałem z majonezem,
startym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką. Doprawiłem
niewielką ilością soli i pieprzu.
Na dolną część ogórka nałożyłem trochę tuńczyka, przeciętne na połówki
pomidorki i przekrojone oliwki. Przykryłem to odrobiną tuńczyka i drugą
częścią ogórka.
fajna :)
OdpowiedzUsuń