wtorek, 27 czerwca 2017

Fenkuł duszony w martini

Koper włoski jest coraz bardziej popularny w Polsce. Polecamy wypróbowanie. 









Składniki

  • 2 szt fenkułu
  • pół szklanki martini
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

     

     

    Przygotowanie

      Umyłem fenkułu, obrałem z zewnętrznych twardych liści. Natkę pietruszki posiekałem, a bulwę pokroiłem na cienkie plastry.
    Cebulę pokroiłem w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
    W patelni rozgrzałem oliwę i podsmażam w niej, stale mieszając, cebulę, po chwili dodałem czosnek. Po około 3 minutach dodałem plasterki fenkułu i smażyłem kolejne 3 minuty, mieszając.
    Wlewam martini na patelnię i całość dusiłem na małym ogniu przez 10 minut, aż sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodałem zahartowaną śmietanę i natkę fenkułu. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Przed podaniem posypałem startym parmezanem i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz