Fenkuł duszony w martini
Koper włoski jest coraz bardziej popularny w Polsce. Polecamy wypróbowanie.
Składniki
-
2 szt
fenkułu
-
pół
szklanki martini
-
1
średnia cebula
-
1 ząbek
czosnku
-
3 łyżki
gęstej śmietany
-
2 łyżki
oliwy
-
sól
-
świeżo
zmielony czarny pieprz
-
150 g
świeżo startego parmezanu
-
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Umyłem fenkułu, obrałem z zewnętrznych twardych liści. Natkę pietruszki posiekałem, a bulwę pokroiłem na cienkie plastry.
Cebulę pokroiłem w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
W patelni rozgrzałem oliwę i podsmażam w niej, stale mieszając, cebulę,
po chwili dodałem czosnek. Po około 3 minutach dodałem plasterki fenkułu
i smażyłem kolejne 3 minuty, mieszając.
Wlewam martini na patelnię i całość dusiłem na małym ogniu przez 10
minut, aż sos zgęstniał. Pod koniec duszenia dodałem zahartowaną
śmietanę i natkę fenkułu. Doprawiłem solą i pieprzem.
Przed podaniem posypałem startym parmezanem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz