Jak zwykle, gdy zbliża się sezon na botwinkę, to musimy
przynajmniej kilka razy zjeść zupę. Liście są niesamowicie smaczne i delikatne,
nadają się do sałatek i surówek.
Składniki
500 g żeberek wieprzowych2 liście laurowe
1 pęczek botwinki
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 ząbek czosnku
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz
Dodatkowo:
ziemniaki
śmietana 18%
Przygotowanie
Żeberka gotujemy z liściem laurowym i ½ łyżeczki soli, do
miękkości mięsa (od zimnej wody - ok. 1,5 l ). Następnie wyjmujemy, oddzielamy mięso
od kości i kroimy w kostkę.
Do wywaru dodajemy, czosnek, pokrojoną w talarki marchew,
starte na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz obrane i pokrojone z botwinki,
buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny
wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do
smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami i śmietaną.
Zawsze chciałam spróbować zrobić taką zupkę. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/