Halibut duszony w warzywach
Kasia poleca, więc nic nie pozostaje. Rybka zrobiona.
Składniki
-
400 g
halibuta
-
200 g
marchwi
-
3 łodygi
selera naciowego
-
1 por (
biała i jasnozielona część )
-
1 cebula
-
2 łyżki
masła
-
150 ml
białego wina
-
sok z
połowy cytryny
-
pęczek
koperku
-
100 ml
słodkiej śmietany
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Przygotowanie
Halibuta umyłem, oprószyłem solą, białym pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w
krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie
por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut.
Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod
przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple.
Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem oraz
sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem zalałem rybę. Podałem z
młodymi ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz