Cielęcina duszona w mleku
Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.
Składniki
-
ok. 1,5
kg ligawy cielęcej
-
1 l mleka
-
2 łyżki
oleju
-
2 łyżki
masła
-
gałązki
świeżego rozmarynu
-
świeżo
starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki
-
goździki
(5-6)
-
4 ząbki
czosnku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby
mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe
przyprawy, zagotowałem.
Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos
odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy
skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze
do smaku.
Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz