poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Cielęcina duszona w mleku

Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie. 








Składniki

  • ok. 1,5 kg ligawy cielęcej
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki
  • goździki (5-6)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory w mięsie).
    Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem.
    Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny.
    Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci się czas ). Przecedziłem, aby sos był gładki. Doprawiłem jeszcze do smaku.
    Mięso pokroiłem w plastry, ułożyłem na ogrzanym półmisku, polałem sosem. Podałem z młodymi ziemniakami i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz