Sałatka z przepiórczymi jajkami
Szybka, smaczna sałatka
Składniki
-
1 garść
rukoli
- 1 awokado
-
6 szt
jajek przepiórczych
-
6 szt
pomidorków koktajlowych
-
garść
rzeżuchy
-
120 g
szynki wieprzowej , surowej w plastrach
-
Sos :1
łyżka oliwy
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
1
łyżeczka musztardy,
-
1
łyżeczka miodu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Rukolę umyłem, osuszyłem.
Jajeczka przepiórcze ugotowałem na twardo (3-4 minuty), ostudziłem, obrałem i przekroiłem na połówki.
Pomidorki koktajlowe umyłem, pokroiłem.
Szynkę położyłem na zimnej patelni, rozgrzałem ją, krótko smażyłem w obu stron. Awokado obrałem, pokroiłem na kawałki.
Przygotowałem sos łącząc wszystkie składniki.
Na półmisku rozłożyłem rukolę, na niej połówki pomidorków, rzeżuchę, jajka, awokado,kawałki podsmażonej szynki .
Składniki sosu wymieszać razem i polałem sałatkę.
Uwielbiam sałatki :) Filtrujesz wodę w swojej kuchni?
OdpowiedzUsuń