piątek, 31 marca 2017

Sałatka z przepiórczymi jajkami

Szybka, smaczna sałatka 









Składniki

  • 1 garść rukoli 
  • 1 awokado 
  • 6 szt jajek przepiórczych
  • 6 szt pomidorków koktajlowych
  • garść rzeżuchy
  • 120 g szynki wieprzowej , surowej w plastrach
  • Sos :1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Rukolę umyłem, osuszyłem.
    Jajeczka przepiórcze ugotowałem na twardo (3-4 minuty), ostudziłem, obrałem i przekroiłem na połówki.
    Pomidorki koktajlowe umyłem, pokroiłem.
    Szynkę położyłem na zimnej patelni, rozgrzałem ją, krótko smażyłem w obu stron. Awokado obrałem, pokroiłem na kawałki.
    Przygotowałem sos łącząc wszystkie składniki.
    Na półmisku rozłożyłem rukolę, na niej połówki pomidorków, rzeżuchę, jajka, awokado,kawałki podsmażonej szynki .
    Składniki sosu wymieszać razem i polałem sałatkę.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam sałatki :) Filtrujesz wodę w swojej kuchni?

    OdpowiedzUsuń