Składniki
400 g wędzonego boczku100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i
smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy.
Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.
Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z
posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.
Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20
min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na
maśle.
Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy,
dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Ile wychodzi porcji z takiej ilości składników (ew jaka była objętość wszystkiego :)) ?
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wychodzą 4 porcje. Pozdrawiamy ;)
Usuń