niedziela, 26 lutego 2017

Karkówka pieczona z warzywami

Danie jednogarnkowe, na wypasie <3 









Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g marchwi
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 g cebuli
  • 3 liście laurowe

     

     

    Przygotowanie

      Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem.
    Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą.
    Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe.
    Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki.
    Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna, pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz