Karkówka pieczona z warzywami
Danie jednogarnkowe, na wypasie <3
Składniki
-
1 kg
karkówki
-
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
-
3 łyżki
octu balsamicznego z sokiem figowym
-
2 łyżki mąki
-
sól
-
pieprz
-
500 g
ziemniaków
-
500 g
marchwi
-
5 ząbków
czosnku
-
500 g cebuli
-
3 liście
laurowe
Przygotowanie
Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem
dokładnie koncentrat pomidorowy z octem i mąką. Tak przygotowaną pastą
natarłem mięso, oprószyłem je solą i pieprzem.
Warzywa po obraniu i opłukaniu pokroiłem na grube kawałki. Wymieszałem je z czosnkiem i cebulą.
Na dnie żaroodpornej formy ułożyłem warzywa, na nich plastry karkówki i liście laurowe.
Zalałem bulionem warzywnym, tak aby płyn przykrył składniki.
Formę przykryłem, wstawiłem do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika
na ok. 3 godziny. W połowie pieczenia całość przemieszałem od dna,
pilnując aby całość była przykryta płynem cały czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz